CIASTO:
3 szklanki mąki ( 60 dag )
25 dag masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
1 łyżki kwaśnej śmietany
DODATKOWO:
9 jabłek średniej wielkości
1 łyżka śmietany 18%
1 szklanka cukru pudru
Składniki przygotować wcześniej, aby były w temeraturze pokojowej. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko,żółtko i masło oraz śmietanę. Zagnieść
ciasto i wstawić na chwilę do lodówki.
Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wylepić dno dużej blaszki (36 x 25).
Jabłka obrać pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście wgłębieniem do dołu. Drugą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować, przykryć jabłka. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180' C i piec ok 40-50 minut, aż ciasto się zarumieni. Piec na fundacji góra-dół.
Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Lukier rozsmarować na gorącym upieczonym już cieście i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz