SKŁADNIKI:
1 kg mąki
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
10 dag drożdży
150 ml ciepłego mleka
3/4 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
5 żółtek
1 łyżka spirytusu lub octu 10 '/,
marmolada do nadzienia
olej do smażenia
cukier puder do posypania
W ciepłym mleku rozrobić drożdże z cukrem, odstawić do wyrośnięcia.
Ziemniaki zmielić w maszynce, na małych otworkach.
W dużej misce pododawać resztę składników, potem rozczyn z drożdży i wyrobić na jednolite ciasto, do chwili, kiedy nie będzie kleiło się do rąk i do miski. Pozostawić do wyrośnięcia.
Następnie ciasto rozwałkować, wykrawać kółka szklanką, nakładać troszkę marmolady i sklejać brzegi, a potem uformować pączki. Układać je na tackach i ponownie odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
W wysokiej patelni lub szerokim rondelku rozgrzać olej i piec w nim pączki na rumiano, a potem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystygnięte posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz