piątek, 22 stycznia 2016

PIEROGI Z KASZANKĄ I KAPUSTĄ KISZONĄ.

FARSZ:
1 kg kiszonej kapusty
1,2 kg kaszanki
1 duża cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz

Kapustę ugotować,  odcedzić i drobno pokroić.
Na patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodać kaszankę i chwilę podsmażyć. Do kaszanki dodać kapustę i razem smażyć jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.

CIASTO:
1 kg mąki
1 jajko
4 - 5 łyżek oleju
1,5 szkl ciepłej wody

Z podanych skladników zagnieść luźne ciasto. Odstawić na kilka minut , żeby odpoczęło. Przykrywam ścierką ciasto, żeby nie obsychało.

Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować 4 minuty od wpłynięcia. Podawać okraszone podsmażoną cebulą lub uprażoną słoniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz