poniedziałek, 18 stycznia 2016

PLACKI PO WĘGIERSKU.

SKŁADNIKI NA GULASZ:

1 kg mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki
15 dag pieczarek
1 duża cebula
1 mała papryka czerwona
3 - 4 średnie ogórki konserwowe
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
kilka gałązek natki pietruszki
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
1 łyżka oleju
2 łyżki mąki
przyprawy: majeranek
bazylia
oregano
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
sól, pieprz

Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Przełożyć do garnka, podlać wodą, tak, żeby przykryła ona mięso. Dodać kostkę rosołową, jarzynkę i przyprawy,według własnego uznania. Kiedy mięso będzie półmiękkie,dodać pokrojone jarzyny i pieczarki, a za chwilę pokrojoną w paski paprykę oraz w pół krążki ogórki. Całość chwilę pogotować, na koniec dodać zawiesinę z uprażonej mąki i wody, następnie pokrojoną drobno natkę pietruszki. Doprowadzić do zawrzenia.

Gulasz nakładać na placki ziemniaczane i podawać z zestawem surówek lub ogórkiem kiszonym.

PLACKI ZIEMNIACZANE:

1 kg ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka mąki
sól, pieprz
olej do smażenia

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, małych oczkach, dodać jajko, drobno posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę, sól, pieprz, mąkę i wszystko razem wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Z masy ziemniaczanej formować duże placki i piec na rumiano z obu stron. Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz