FARSZ:
1/2 kg pieczarek
1/2 kg kapusty kiszonej
2 cebule
sól, pieprz
oregano
bazylia
2 łyżki masła
Jak ktoś nie lubi kapusty kiszonej, to można zastąpić ją kapustą białą.
Kapustę ugotować, odcisnąć z wody i drobno pokroić nożem.
Pieczarki i cebulę drobno pokroić i usmażyć na maśle z dodatkiem bazylii i oregano.
Kapustę wymieszać z pieczarkami i cebulą, przyprawić do smaku.
CIASTO:
3/4 l mleka
1/4 l wody gazowanej
1 jajko
2 szkl. mąki
szczypta soli
DODATKOWO:
olej do smażenia
bułka tarta do panierki
2 jajka
szczypta soli
Składniki na ciasto połączyć ze sobą. Mąkę dosypywać stopniowo, bo jak wiadomo, każda mąka jest inna.
Z ciasta upiec naleśniki, nakładać farsz, zawinąć w krokiety i usmażyć w panierce na rumiano.
Podawać z barszczem czerwonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz