środa, 6 stycznia 2016

BISZKOPT Z JAGODAMI.

BISZKOPT:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
2 łyżki oleju
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, olej i proszek do pieczenia, wymieszać i wylać na blaszkę. Upiec na złoty kolor w temp. 180 ' C, przez około 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.

MASA JAGODOWA:
2 szkl. jagód
1 galaretka o smaku owoców leśnych

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia.
Jagody zmiksować, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać.

MASA BUDYNIOWA:
2 budynie śmietankowe na 1/2 l
1/2 l mleka
2 łyżki cukru
130 g margaryny

Budynie z cukrem ugotować w mleku, ostudzić i zmiksować z margaryną.

DODATKOWO:
1 szkl. jagód
2 galaretki truskawkowe

Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody pozostawić do ostygnięcia.

WYKONANIE PLACKA:
Na pierwszy blat biszkopta wyłożyć masę jagodową, przykryć drugim biszkoptem, posmarować masą budyniową, na wierzchu wysypać jagody i zalać je tężejącą galaretką.
Placek wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz