MARYNATA :
1/2 szkl oleju - oliwy
1 łyżka octu winnego
3 łyżki sosu sojowego, grzybowego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
szczypta cukru
PIECZENIE:
karkówka 1,8 - 2 kg
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
4 ziarna jałowca
rozmaryn suszony
Karkówka to bardzo wdzięczny kawałek mięsa. Można jeść na gorąco z sosem, można jeść na zimno na kanapki. Żeby była cudownie delikatna nie potrzeba dużo pracy. Wystarczy dobry kawałek mięsa i odrobinę staranności. Efekt gwarantowany. Karkówka- nie ma potrzeby pieczenia w piekarniku, używania rękawów itp. Jest zrobiona prosto i smakuje wybornie.
MARYNOWANIE:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać dokładnie, posmarować marynatą mięso, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.
PIECZENIE:
Po zamarynowaniu, mięso obsmażyć z każdej stony na rozgrzanej patelni, następnie
przełożyć do naczynia żaroodpornego metalowego (potocznie mówiąc ,, gęsiarka''), posypać zmiażdżonym zielem angielskim, rozgniecionymi ziarnami jałowca, rozmarynem i listkami laurowymi. Podlać 1 szklanką wody i dusimy ok. 1,5 - 2 godzin, co jakiś czas uzupełniając płyn.
Gotowe mięso wyjąć z brytwanny, przykryć folią aluminiową i odstawić na 15 minut ,żeby odpoczęło. Powstały po pieczeniu sos przecedzić i zagęścić mąką. Podawać na zimno lub gorąco z sosem i dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz