wtorek, 19 stycznia 2016

PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI.

SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
150 g masła
2 jajka
2 łyżki cukru
50 g drożdży
1/2 szklanki gęstej śmietany
1 białko do posmarowania

FARSZ:
1/2 kg.kapusty kiszonej
6 średnich pieczarek
1cebula

Kapustę ugotować, odcisnąć  z wody i drobno pokroić. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć z również pokrojoną cebulą. Dodać do kapusty, przyprawić.

CIASTO:
Mąkę posiekać z masłem, dodać jajka, trochę soli, śmietanę i rozczyn z drożdży. Ciasto zagnieść, gdyby się kleiło , to wsypać mąki, ma być elastyczne.
Włożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, pokroić na paski o szer. 10 cm, nałożyć farsz i zwinąć w rolnik, który pociąć na kawałki. Następnie posmarować na wierzchu każdego roztrzepanym białkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 ' C, około 15 - 20 min. na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz