SKŁADNIKI NA BARSZCZ:
porcja rosołowa z kurczaka lub inna
3 średnie buraki
1 cebula
kawałek pora
kawałek selera
marchewka
natka pietruszki
koperek
2 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
ocet winny do smaku
majeranek
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 płaska łyżka kminku
Do 3 litrowego garnka przełożyć porcję rosołową, zalać ją wodą i gotować, pozbierać z wierzchu utworzoną pianę, następnie dodać kostkę rosołową, jarzynkę w proszku, przyprawy, a także pokrojoną w kawałki marchewkę,pietruszkę, pora, cebulę i gotować do miękkości mięsa.
Buraki wymyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry, zalać wodą w osobnym garnku, gotować z niewielką ilością octu winnego.
Żeby nie dodawać octu to można zakisić buraki w słoiku, na własnym, naturalnym zakwasie.
Mięso i ugotowane warzywa wyjąć z garnka, dodać wodę z buraków i kilka plastrów buraka (na podtrzymanie koloru), następnie drobno posiekany czosnek i pokrojoną natkę pietruszki oraz koperek. Przyprawić do smaku.
USZKA -SKŁADNIKI:
FARSZ:
1/2 kg mięsa mielonego
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
pieprz, sól
Cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso,drobno pokrojony czosnek, przyprawić do smaku.
CIASTO:
2 jajka
3 szkl. mąki
letnia woda
Ze składników zarobić ciasto. Mąkę wysiać na stolnicę, wbić jajka, zamieszać z mąką i dodawać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto,żeby nie było za twarde i suche.
Ciasto rozwałkować, pokroić na małe kwadraty, nakładać farsz i zlepiać uszka.
Gotowe uszka ugotować w posolonej wodzie, z dodatkiem oleju ,przelać letnią wodą.
Uszka nakładać na talerz i zalać barszczem bezpośrednio przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz