sobota, 29 sierpnia 2015

DROŻDŻOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI.


Ciasto jest mięciutkie, puszyste, szybko się je robi, można zrobić je z każdymi owocami. Pychota, polecam. 

SKŁADNIKI:
1 kg śliwek
Śliwki przeciąć na połowę, wyjąć pestki.

KRUSZONKA:
1 szkl. mąki
10 masła
4 łyżki cukru
2 łyżki kokosu

Ze składników zarobić ciasto i wykruszając palcami zrobić posypkę.

CIASTO:
5 dag drożdży
1/2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. mleka
3 jajka
3 szkl. mąki

Jajka roztrzepać w misce. Do drugiego naczynia rozkruszyć drożdże, dodać obydwa cukry, mąkę, wlać mleko , olej i jajka, wszystko zamieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką, następnie wstawić do lodówki na 24 godziny, najlepiej na noc. Na drugi dzień wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na wysmarowaną blaszkę, poukładać śliwki (miąższem do wierzchu), posypać kruszonką i wstawić do zimnego piekarnika, piec w 170'C przez 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz