niedziela, 23 sierpnia 2015

KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI.

CIASTO:
2,5 szkl. mąki pszennej
250 g masła
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone masło. Zarobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części (w proporcjach (1/3 i 2/3), większą część wyłożyć na blaszkę (36 x 21 cm), a mniejszą podzielić na małe kawałki i schłodzić w zamrażalniku. Blaszkę z ciastem zapiec w piekarniku, piec około 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Ostudzić.

PIANKA BUDYNIOWA:
5 białek
1/2 szkl. cukru
1 opak. cukru wanilinowego
2 opak. budyniu waniliowego
1/2 szkl. oleju

DODATKOWO:
500 g dowolnych owoców ( borówki i porzeczki, sliwki, maliny lub jabłka itp.)

Białka ubić na sztywno z cukrami, dodać budyń,  na koniec wolną strużką wlewać olej i ubijać do całkowitego połączenia się składników.
Na wystudzony blat wcześniej upieczonego ciasta wyłożyć budyniową piankę, wyrównać i poukładać dowolne owoce. Na wyłożone owoce zetrzeć pozostałą część ciasta (1/3) na tarce o dużych oczkach.
Piec w temp. 190'C przez około 30 - 40 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz