wtorek, 25 sierpnia 2015

CUKINIA ZAPIEKANA Z MIĘSEM.

Bardzo lubię cukinię pod każdą postacią. Faszerowana  z mięsem, to moje ulubione danie.

SKŁADNIKI:
4 młode cukinie lub więcej mniejszych
1/2 kg mięsa mielonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
4 duże pieczarki
przyprawa do mięs
2 łyżki oleju
10 dag sera żółtego

Cukinię umyć, odkroić końcówki, przekroić wzdłuż i łyżką wydrążyć gniazda nasienne. Trochę tego miąższu ze środka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i 3 łyżki dodać do nadzienia.

Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso, przyprawy, posiekany czosnek i krótko podsmażyć. Zdjąć z ognia, dodać bułkę tartą, starty miąższ, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce.
Nakładać farsz do cukini, posypać serem żółtym i piec w piekarniku w 200'C przez 30 minut, a potem włączyć termoobieg i piec około 15 minut, do zapieczenia się sera.
Podawać z keczupem lub różnymi sosami. Może być czosnkowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz