wtorek, 25 sierpnia 2015

RZODKIEWKI W ZALEWIE OCTOWEJ.

Bardzo dobra
przekąska do wódki i sałatek.

SKŁADNIKI NA DWA SŁOICZKI:
około 400 g rzodkiewek (2 duże pęczki)
500 ml wody
65 ml octu spirytusowego 10%
70 g cukru
3/4 łyżki soli
1 łyżka oleju
łyżeczka pieprzu kolorowego
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe

WYKONANIE:
Rzodkiewkom obciąć liście i ogonki, dokładnie wyszorować. Za pomocą wykałaczki nakłuć na wylot 2-3 razy, najlepiej od strony gdzie były liście. Wodę zagotować z cukrem, solą, olejem i przyprawami. Na końcu dodać ocet a po chwili rzodkiewki. Gotować około dwóch minut. Rzodkiewki przełożyć do słoików i zalać przestudzoną zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz