Kapuśniak z młodej kapusty, to jedna z wielu ulubionych zup mojej rodzinki. Te świeże, młode warzywa nadają zupie niepowtarzalny smak i aromat. Mniam :-)
SKŁADNIKI NA 3 LITROWY GARNEK:
1 mała kapusta młoda
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
1 duża cebula
koperek
kilka gałązek natki pietruszki
4 ziemniaki
3 duże pomidory, najlepiej malinówki
1/2 kg żeberek wędzonych
1 laska kiełbasy zwyczajnej
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
2 łyżki oleju
majeranek
bazylia, oregano
płaska łyżeczka kminku
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 płaskie łyżki mąki
Do garnka włożyć żeberka, podlać wodą, jak zawrze woda to zebrać pianę, dodać przyprawy, kostkę rosołową, jarzynkę i tak chwilę gotować.
Z pomidorów zdjąć skórkę, drobno pokroić i dodać do wywaru.
Kapustę poszatkować i w osobnym garnku zalać wodą, doprowadzić tylko do zawrzenia i odlać wodę.
Do gotującego się wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, pora, następnie wyjąć żeberka i dodać kapustę. Ugotowane żeberka obrać z mięsa.
Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, usmażyć na odrobinie oleju i przełożyć do zupy, wraz z obranym mięsem. Mąkę uprażyć na patelni, rozrobić z wodą i wlać do zupy, doprowadzić do zawrzenia i chwilę pogotować. Na koniec dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki i koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz