wtorek, 25 sierpnia 2015

CUKINIA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI.

Cukinię lubię pod każdą postacią, jedną z mich jest właśnie zapiekana z pieczarkami.

SKŁADNIKI:
4 średnie młode cukinie lub kilka mniejszych
1/2 kg pieczarek
2 cebule
przyprawa do pizzy
1 jajko
2 łyżki oleju
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
10 dag sera żółtego

Cukinię umyć, odciąć końcówki, przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką gniazda nasienne. Trochę wyjętego miąższu zetrzeć na tarce o dużych oczkach, 3 łyżki.
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w paski i troszkę podsmażyć na oleju, przyprawić. Zdjąć z ognia, dodać jajko, bułkę tartą i trzy łyżki startego miąższu, wymieszać.
Farszem napełnić wydrążone rowki, posypać startym serem żółtym i piec w piekarniku w 200'C przez 30 mini, a potem na włączonym termoobiegu jeszcze około 15 minut, aż ser się zapiecze. Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz