Sos jest smaczny, gęsty. Świetnie smakuje w sosach, potrawach mięsnych i oczywiście jest bardzo dobrym dodatkiem do kanapek. Polecam.
SKŁADNIKI:
3 kg cukini po obraniu
1 kg cebuli
2 duże czerwone papryki
Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubszą kostkę. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, posolić.
ZALEWA:
1 duży keczup pikantny (750 g)
1 słoik koncentratu pomidorowego (200 g)
1 łyżka soli
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. octu 10 '/,
1/2 szkl. oleju
oregano, bazylia
kilka ziaren ziela angielskiego
3 połamane liście laurowe
kilka gałązek natki selera
Składniki zalewy zagotować, dodać drobno pokrojonego selera, następnie cebulę,paprykę, chwilę podgotować, często mieszając, dodać cukinię i nadal jeszcze podgotować.
Przełożyć do słoików, spasteryzować 10 minut od zawrzenia wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz