SKŁADNIKI:
1 średnia główka kapusty czerwonej
4 kwaśne jabłka
4 cebule
sól
ZALEWA:
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 1/2 l wody
1/2 szkl. octu 10 '/,
7 łyżek cukru
1 łyżka soli
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
Składniki zalewy zagotować.
Kapustę obrać z wierzchnich liści, wykroić głąb, poszatkować, sparzyć i odcedzić.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę pokroić w piórka, trochę posolić, żeby zmiękła. Jak puści sok to trochę odcisnąć z solanki.
Do garnka z zalewą przełożyć kapustę, cebulę i jabłka, gotować około 5 minut, następnie przełożyć do słoików i spasteryzować 3 minuty od zawrzenia wody, odwrócić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz