poniedziałek, 10 sierpnia 2015

RACUCHY DROŻDŻOWE.

Uwielbiam racuchy. Dzięki kefirowi są mięciutkie i puszyste. Można je robić z różnymi owocami: jabłkami, borówkami, malinami, a także rodzynkami. Z czym tylko się chce. Pychota.

SKŁADNIKI:
1 l kefiru lub jogurtu
1 jajko
5 dag drożdży
1/2 szkl. ciepłej wody
2 opak. cukru waniliowego
3 szkl. (poj. 250 ml) mąki pszennej
garść rodzynek
2 jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

WYKONANIE:
Rodzynki namoczyć w wodzie, jak napęcznieją to odcedzić z wody.
Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę.
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier waniliowy, odstawić do wyrośnięcia.
W misce rozrobić kefir z dodatkiem jajka i mąki, dodać rozczyn drożdżowy, wymieszać, wsypać rodzynki i jabłka, następnie odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto nakładać dużą łyżką na rozgrzany olej i piec z obu stron na złoty kolor. Przestygnięte posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz