SKŁADNIKI:
1 kg pomidorów
1 kg cukini po obraniu
1/2 kg cebuli
2 duże papryki czerwone
1 papryka żółta
6 ząbków czosnku
4 duże listki świeżej bazylii
1 puszka ananasa
1 płaska łyżka papryki ostrej w proszku
2 łyżki musztardy
1/2 łyżki pieprzu mielonego
5 łyżek cukru
1/2 szklanki octu 10 '/,
2 łyżki soli
1 płaska łyżka ziół prowansalskich
1 płaska łyżka przyprawy do pizzy
1/2 szkl.oleju
Pomidory i cukinię pokroić w kostkę ,dodać przyprawy i sól, następnie gotować na małym ogniu do momentu rozgotowania pomidorów, zdjąć z ognia, dodać pokrojony czosnek i bazylię. Zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję. Następnie dodać olej,pokrojoną w piórka cebulę,w paseczki paprykę , wymieszać podgotować około 10 minut, dodać pokrojonego w kawałki ananasa, następnie ocet, cukier, doprowadzić do zawrzenia. Przełożyć do słoików i spasteryzować 5 minut od zawrzenia wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz