SKŁADNIKI:
1 kg śliwek węgierek
Śliwki przekroić na połówki, wyjąć pestki.
CIASTO:
60 dag mąki
5 żółtek
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru
25 dag margaryny
Ze składników zarobić ciasto, podzielić na dwie części: 2/3 wyłożyć na blaszkę, a 1/3 podzielić na gałeczki i włożyć do zamrażarki.
PIANKA BUDYNIOWA:
5 białek
2 łyżki cukru
2 budynie waniliowe na 1/2 l
2 łyżki mąki pszennej
Białka ubić z cukrem, dodać budynie i mąkę, wymieszać.
WYKONANIE:
Na cieście poukładać śliwki obtoczone w mące, miąższem do wierzchu, na nie wyłożyć piankę budyniową, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180'C i upiec na złoty kolor, około 60 minut. Kroić dopiero przestygnięte, bo będzie się rozpadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz