BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, wszystko wymieszać i wylać do blaszki. Piec w temp. 180'C przez około 30 minut. Ostudzić. Wyjąć z brytfanki, wyłożyć ją folią aluminiową i ponownie włożyć biszkopt.
MASA RABARBAROWA:
1 kg rabarbaru
18 dag (1 szkl.) cukru
2 budynie śmietankowe na 1/2 l bez cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. letniej wody
1 galaretka truskawkowa
Rabarbar pokroić w małe kawałki, przełożyć do garnka, zasypać cukrami i dusić pod przykryciem na małym ogniu, do jednolitej papki.
Budynie rozrobić w 1/2 szkl. letniej wody i wlać do gotującego się rabarbaru, często mieszając, tak aż do zgęstnienia. Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i intensywnie mieszać do rozpuszczenia się jej w budyniu. Trochę schłodzić i wylać na biszkopt, rozprowadzić po placku.
DODATKOWO:
6 kostek czekolady deserowej
Czekoladę zetrzeć na wiórka.
MASA ŚMIETANKOWA:
500 ml śmietanki 36 '/,
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka agrestowa
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, pozostawić do stężenia.
Śmietankę ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać i wyłożyć na masę rabarbarową, rozprowadzić masę, na wierzchu posypać startą na wiórka czekoladą.
Placek schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz