SKŁADNIKI:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
1 opak. 150 g okrągłych biszkoptów
lub upiec biszkopt z 4 jajek.
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową.
Jeżeli są to biszkopty - ciastka, to poukładać je koło siebie, resztę pozostałych skruszyć i wypełnić nimi luki koło ciastek.
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody i pozostawić do stężenia.
BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, potem mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać i upiec w 180'C około 30 minut. Ostudzić.
SER:
1 kg sera białego w wiaderku
2 galaretki cytrynowe
3 łyżki cukru
1 szkl. malin
Galaretki rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, pozostawić do stężenia.
Ser zmiksować z cukrem, dodać tężejące galaretki, wymieszać, potem dodać maliny, delikatnie zamieszać łyżką i wylać na biszkopt.
Schłodzić w lodówce.
MASA ŚMIETANKOWA:
1/4 l śmietanki 30'/,
1 opak. śmietany w proszku''śnieżka''
2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, pozostawić do stężenia.
Śmietankę ubić z cukrem, dodać śmietanę''śnieżka'', następnie tężejące galaretki i wyłożyć na ser, poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie, ponownie schłodzić. Potem zalać tężejącymi galaretkami i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia sernika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz