SKŁADNIKI:
4 kg średnich ogórków
1 kg cebuli
Ogórki poszatkować w grubsze plasterki, cebulę pokroić w piórka, posolić,żeby zmiękły. Kiedy puszczą sok, odcedzić z solanki.
ZALEWA:
1 duży keczup pikantny (750 g)
1 słoik koncentratu pomidorowego (200 g)
1 łyżka soli
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. octu 10'/,
1/2 szkl. oleju
1 główka czosnku
pęczek natki selera
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
Składniki zalewy zagotować na małym ogniu, często mieszając, dodać drobno pokrojoną natkę selera, przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie przełożyć do garnka cebulę i ogórki, zagotować chwilę, nadal często mieszając, jeszcze kilka minut, aż warzywa zmienią trochę kolor.
Gorącą sałatkę przełożyć do słoików i spasteryzować 5 minut od zawrzenia wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz