SKŁADNIKI:
1 szkl. borówek
2 galaretki niebieskie
Galaretki rozpuścić w 3/4 l wrzącej wody i pozostawić do ostygnięcia.
BISZKOPT:
6 jajek
1 łyżka kakao
5 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, potem obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać i wylać na blaszkę. Piec około 30 minut w temp. 180'C.
Kiedy biszkopt wystygnie to przekroić go na dwa placki.
MASA ŚMIETANOWA:
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka jagodowa
2 opak. kwaśnej śmietany po 400 g
5 łyżek cukru
3 łyżki żelatyny
Każdą galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody,wylać na talerz, pozostawić do zastygnięcia.
Jak stężeją to pokroić nożem w małą kratkę, tak by powstały kostki.
Żelatynę rozpuścić w 1 szkl. wrzątku, schłodzić.
Śmietanę zmiksować z cukrem, dodać zimną żelatynę. Galaretki rozgarnąć łyżką od brzegów talerzy, dodać do masy śmietanowej, zamieszać dobrze łyżką.
WYKONANIE:
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć jeden placek, wylać i rozprowadzić na nim masę śmietanową, przykryć drugim plackiem, przygniatając go lekko, na wierzchu poukładać borówki i zalać tężejącą galaretką niebieską. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz