poniedziałek, 27 kwietnia 2015

PIEGUSKI Z MARMOLADĄ.

SKŁADNIKI:
3 jajka
80 g drobnego cukru lub cukru pudru
75 g mąki pszennej
mak do posypania
marmolada do przełożenia
Z tej porcji składników wychodzą dwie piekarnikowe blaszki pojedynczych ciasteczek i dlatego najlepiej jest włączyć termoobieg i piec obie blaszki na raz.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C.
Białka oddzielić od żółtek i dokładnie ubić na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując stopniowo i powoli dodawać cukier, potem żółtka i dalej miksować. Mieszając już łyżką dodać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać ją z masą. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nieduże kółeczka. Między ciastkami pozostawić niewielkie odstępy. Na końcu posypać ciasteczka makiem.
Piec przez około 10 minut do uzyskania lekko złotego koloru. Troszkę przywierają i trzeba je zdejmować delikatnie podważając nożykiem lub łopatką.
Po upieczeniu przełożyć ciasteczka dżemem lub marmoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz