niedziela, 26 kwietnia 2015

BARSZCZ BIAŁY Z JAJKIEM I KIEŁBASĄ.




Barszcz biały od zawsze jadło się w domach, chociaż z różnymi dodatkami. Jest to jedna z najczęściej gotowanych zup w domach.
Przepis na trzy litry.

Składniki:
1/2 l. zakwasu na barszcz
1 szkl. mleka
2 łyżki śmietany
1 ząbek czosnku
majeranek
kostka rosołowa
maggi w płynie
5 dag boczku wędzonego
jajka ugotowane na twardo
laskę kiełbasy swojskiej

Do garnka wlać trochę wody, dodać skórkę z boczku, kostkę rosołową, majeranek, drobno posiekany czosnek i pogotować chwilkę, następnie wlać mleko, zakwas na barszcz i śmietanę rozrobioną z niewielką ilością wody. Ponownie pogotować chwilę, wyjąć skórkę z boczku. Jak będzie zbyt kwaśny, to dolać mleka. Przyprawić maggi według smaku.
Boczek pokroić w małą kostkę, usmażyć na patelni.
Barszcz podawać z jajkiem, kiełbasą i usmażonym boczkiem lub z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz