Składniki:
4 jajka
1 szkl. mąki
4 łyżki oleju
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i dobrze wymieszać. Przełożyć do brytfanki ( wym. 23/28 cm ), upiec w temp. 180'C, przez 30-40 minut. Ostudzić.
Krem I:
1 budyń waniliowy
1 galaretka niebieska
2 szkl. mleka
2 łyżki cukru
20 sztuk ciastek ''delicje''
Budyń ugotować z cukrem według przepisu na opakowaniu. Kiedy zgęstnieje, zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, po czym mieszać, aż galaretka się rozpuści. Gorący budyń rozsmarować na biszkopcie i na nim poukładać delicje, czekoladą do góry, schłodzić.
Krem II:
1 galaretka niebieska
400 g śmietanki 30%
1 opak.bitej śmietany w proszku ''śnieżka''
2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić ze ''śnieżką'' i cukrem pudrem. Powoli mieszając wlewać tężejącą galaretkę, do całkowitego połączenia, po czym wyłożyć na ciastka, schłodzić.
Warstwa niebieska:
2 opak. galaretki niebieskiej
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody, schłodzić, tężejące wylać na placek i ponownie schłodzić.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i posypką cukrową.
Ponadto:
bita śmietana i posypka cukrowa do dekoracji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz