CIASTO l:
8 jajek
8 łyżek mąki kukurydzianej
6 łyżek cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
3 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
8 łyżek mąki kukurydzianej
6 łyżek cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
3 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka, ubijać dalej, dodać resztę składników. Dobrze wymieszać, wyłożyć na brytfankę i upiec placek w temp.180'C, około 30 minut. Kiedy przestygnie, to przekroić go na dwa placki.
CIASTO ll:
Upiec placka z połowy składników pierwszego ciasta.
MASA:
850 g zmiksowanych truskawek
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka
1 galaretka truskawkowa
400 miękkiego masła
850 g zmiksowanych truskawek
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka
1 galaretka truskawkowa
400 miękkiego masła
DODATKOWO:
kilka truskawek do dekoracji.
Truskawki zagotować z cukrem, dodać budyń rozrobiony z mlekiem, zagotować do zgęstnienia.Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, po czym intensywnie mieszając, rozpuścić ją w budyniu. Schłodzony budyń zmiksować z masłem. Masa pokrywa cały tort.
Placki przełożyć masą i udekorować tort połówkami truskawek. Potem go schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz