piątek, 10 kwietnia 2015

DOMOWA SZYNKA GOTOWANA, WĘDZONA, WĘDLINA.


Każdy na pewno lubi wędliny robione w domu. Są pyszne i przede wszystkim zdrowsze, niż te ze sklepu.
SKŁADNIKI:
1, 3 kg surowej szynki wieprzowej (kulka)
2 l wody
1/3 szkl. soli
1 łyżka cukru
1 łyżka musztardy sarepskiej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
5 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
5 ziaren jałowca
Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy. Szynkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, po czym związać nićmi lub włożyć do siatki. Mięso włożyć do garnka, zagotować, od chwili zawrzenia gotować 8 minut. Po tym czasie wyłączyć zalewę i pozostawić szynkę w garnku pod przykryciem na 6 godzin. Potem znowu zagotować, od chwili zawrzenia 8 minut i ponownie zostawić na kolejne 6 godzin w chłodnym miejscu.
Po tym czasie wyjąć szynkę z garnka i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pozostawić, żeby ''odpoczęła''.
Po tym czasie szynka jest gotowa do jedzenia lub do wędzenia.
Ja gotowałam dwie, jedną z nich uwędziłam.
Tak też robiłam boczek surowy. Pychota.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz