niedziela, 26 kwietnia 2015

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY


Barszcz czerwony, to jedna z ulubionych zup moich bliskich, a także wspomnienia z dzieciństwa.

Przepis na około 3 litry zupy.

Składniki:
0,5 l. zakwasu na barszcz biały
3 buraki ćwikłowe
2 łyżki śmietany
majeranek, kminek
kostka rosołowa
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Buraki obrać ze skórki, pokroić na plasterki, zalać wodą, tak, żeby je przykryła i ugotować na miękko, dodać 1/2 łyżeczki octu, żeby nie straciły koloru. Do drugiego garnka wlać trochę wody, dodać kostkę rosołową i przyprawy (według uznania), posiekany na drobno czosnek, zagotować chwilę, dodać buraki, razem z wodą, śmietanę rozrobioną z odrobiną wody i  ponownie doprowadzić do zawrzenia. Przyprawić do smaku. Buraków nie wyjmować z barszczu, bo podtrzymują kolor.
Podawać z jajkiem i usmażoną kiełbasą lub z ziemniakami i uprażonym boczkiem. Niektórzy lubią taki barszcz z uszkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz