SKŁADNIKI:
- 20 herbatników
- 1 kg sera ( może być z wiaderka )
- 1/2 kostki masła
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Blacha o wymiarach 21/32 cm
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Do miski włożyć masło, wsypać cukier, dodać żółtka i robotem utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodawać po łyżce sera (cały czas ubijając robotem), aż do końca. Wsypać budynie i proszek do pieczenia. Pianę ubić na sztywno i dodać do sera . Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką.
Dno blachy wyłożyć herbatnikami, następnie wylać na nie masę serową.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180' C i wstawić sernik do pieczenia, na około 1 godzinę. Gdy sernik się upiecze zostawić go w piekarniku do wystygnięcia.
Wierzch placka można posypać wiórkami z czekolady mlecznej.
Żółtka oddzielić od białek. Do miski włożyć masło, wsypać cukier, dodać żółtka i robotem utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodawać po łyżce sera (cały czas ubijając robotem), aż do końca. Wsypać budynie i proszek do pieczenia. Pianę ubić na sztywno i dodać do sera . Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką.
Dno blachy wyłożyć herbatnikami, następnie wylać na nie masę serową.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180' C i wstawić sernik do pieczenia, na około 1 godzinę. Gdy sernik się upiecze zostawić go w piekarniku do wystygnięcia.
Wierzch placka można posypać wiórkami z czekolady mlecznej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz