SKŁADNIKI:
200 g szczawiu
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
2 l wody
1 pietruszka
2 l wody
1 łyżka jarzynki w proszku
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
1 łyżka masła
natka pietruszki
pieprz, sól
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
1 łyżka masła
natka pietruszki
pieprz, sól
4 jajka ugotowane na twardo
1 surowe jajko
WYKONANIE:
WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać umyty, pokrojony szczaw.
Gdy jarzyny w zupie będą miękkie, doprawić pieprzem i solą.
Mąkę rozmieszać trzepaczką ze śmietaną i surowym jajkiem, wlać do zupy i zagotować, po czym zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję. Na koniec posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Podawać z jajkiem na twardo i szczypiorkiem.
Zupę można również podawać z ziemniakami, albo z makaronem, np. świderkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz