poniedziałek, 27 kwietnia 2015

SCHAB ZE ŚLIWKĄ.

SKŁADNIKI:
ok. 1,2 kg schabu bez kości
ok 20 dkg suszonych śliwek
2 - 3 łyżki oleju
sól
pieprz
majeranek
3 - 4 ząbki czosnku
ostra mielona papryka ( ok łyżeczki )
rękaw do pieczenia
Kawałek schabu umyć, osuszyć i wzdłuż mięsa ostrym długim nożem o szpiczastym zakończeniu, wyciąć w środku kieszeń o szerokości ok 2,5 - 3 cm ( wszystko w zależności od tego, jak szeroki jest kawałek mięsa ).
W wyciętą kieszeń wsypujemy ok. półtorej łyżeczki soli i rozcieramy od środka, a następnie napychamy suszonymi śliwkami. Jeśli kawałek schabu nie jest zbyt długi można to zrobić tylko za pomocą palców, ale jeśli jest dłuższy śliwki można napychać odwrotną stroną drewnianej łyżki. Śliwki powinny dość ściśle przylegać do siebie.
Po nafaszerowaniu schabu nacieramy go olejem, zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, mieloną papryką oraz majerankiem. Związać go nicią kuchenną.
Odcinamy odpowiednio długi kawałek rękawa do pieczenia i wkładamy do niego schab. Zamykamy klipsami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Schab włożyć dodatkowo do żaroodpornej formy. W 200 stopniach schab pieczemy ok. pół godziny, a potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Po upieczeniu można go pozostawić jeszcze w nagrzanym piekarniku na 20 - 30 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz