1 kg żeberek wieprzowych (paski)
4 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka majeranku
troszkę rozmarynu
troszkę tymianku
1 /2 łyżki jarzynki w proszku
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone żeberka pokroić na kawałki, oprószyć je solą. Na patelni rozgrzać olej, poukładać żeberka i smażyć je na rumiano na większym ogniu z obu stron. W międzyczasie bardzo drobno posiekać cebule, dodać do mięsa gdy jest rumiane, zmniejszyć ogień i pod przykryciem smażyć razem, do zeszklenia się cebuli. Następnie dodać musztardę, pokrojony na kawałki czosnek, majeranek, tymianek, rozmaryn, dolać ok. szklanki wody. Dusić wszystko pod przykryciem do miękkości mięsa, uzupełniając wodę w razie konieczności, żeby mięso się nie przypaliło i żeby ciągle dusiło się w sosie. Pod koniec duszenia dodać miód, doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem, dusić jeszcze kilkanaście minut, żeby smaki się połączyły.
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone żeberka pokroić na kawałki, oprószyć je solą. Na patelni rozgrzać olej, poukładać żeberka i smażyć je na rumiano na większym ogniu z obu stron. W międzyczasie bardzo drobno posiekać cebule, dodać do mięsa gdy jest rumiane, zmniejszyć ogień i pod przykryciem smażyć razem, do zeszklenia się cebuli. Następnie dodać musztardę, pokrojony na kawałki czosnek, majeranek, tymianek, rozmaryn, dolać ok. szklanki wody. Dusić wszystko pod przykryciem do miękkości mięsa, uzupełniając wodę w razie konieczności, żeby mięso się nie przypaliło i żeby ciągle dusiło się w sosie. Pod koniec duszenia dodać miód, doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem, dusić jeszcze kilkanaście minut, żeby smaki się połączyły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz