piątek, 24 kwietnia 2015

ŁAZANKI.



 ŁAZANKI Z KAPUSTĄ , to ulubione danie mojej rodzinki.

FARSZ:

500 g mięsa mielonego lub kiełbasy zwyczajnej
1 duża cebula
5 dag pieczarek
500 g kapusty kiszonej
pół główki małej kapusty
jarzynka w proszku, pieprz

Kapusty ugotować, odcisnąć z wody.Mięso lub kiełbasę usmażyć z cebulą i pieczarkami, przyprawić jarzynką oraz pieprzem.Wszystkie składniki zmielić w maszynce na dużych oczkach, dodać do makaronu.
Zamiast pieczarek mogą być ugotowane grzyby leśne, suszone.

CIASTO:

3 szkl. mąki
2 jajka
1 szkl. wody

Ze składników wyrobić ciasto, ilość wody zależy od jakości mąki. Ciasto rozwałkować, pociąć na długie paski, które pokroić w malutkie kwadraciki.Ciasto ugotować w posolonej wodzie, od wypłynięcia 2-3 minuty, przelać zimną wodą, żeby makaron się nie skleił.
Do odcedzonego makaronu dodać farsz i całość podgrzać na małym ogniu,żeby się nie przypalił.


Zdjęcie użytkownika Elżbieta Kukułka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz