ŁAZANKI Z KAPUSTĄ , to ulubione danie mojej rodzinki.
FARSZ: 500 g mięsa mielonego lub kiełbasy zwyczajnej 1 duża cebula 5 dag pieczarek 500 g kapusty kiszonej pół główki małej kapusty jarzynka w proszku, pieprz Kapusty ugotować, odcisnąć z wody.Mięso lub kiełbasę usmażyć z cebulą i pieczarkami, przyprawić jarzynką oraz pieprzem.Wszystkie składniki zmielić w maszynce na dużych oczkach, dodać do makaronu.
Zamiast pieczarek mogą być ugotowane grzyby leśne, suszone.
CIASTO: 3 szkl. mąki 2 jajka 1 szkl. wody Ze składników wyrobić ciasto, ilość wody zależy od jakości mąki. Ciasto rozwałkować, pociąć na długie paski, które pokroić w malutkie kwadraciki.Ciasto ugotować w posolonej wodzie, od wypłynięcia 2-3 minuty, przelać zimną wodą, żeby makaron się nie skleił. Do odcedzonego makaronu dodać farsz i całość podgrzać na małym ogniu,żeby się nie przypalił. |
piątek, 24 kwietnia 2015
ŁAZANKI.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz