CIASTO:
1 1/2 szkl. mąki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
1/2 szkl. cukru
2 łyżki kakao
5 łyżek wody
WYKONANIE:
1 1/2 szkl. mąki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
1/2 szkl. cukru
2 łyżki kakao
5 łyżek wody
WYKONANIE:
Miękkie masło, cukier, kakao i wodę zagotować na małym ogniu, do połączenia składników i ostudzić.Do tego dodać mąkę, żółtka i proszek do pieczenia, wymieszać mikserem.W drugim naczyniu ubić białka na sztywną pianę, dodać do ciasta i na małych obrotach wymieszać. Wylać na brytfankę. (24/30 cm) lub (20/35 cm).
SER:
1 kg sera białego, może być z wiaderka
4 jajka
1 szkl. cukru
2 op. budyniu śmietankowego na 1/2 l
1 puszka brzoskwiń
WYKONANIE:
1 kg sera białego, może być z wiaderka
4 jajka
1 szkl. cukru
2 op. budyniu śmietankowego na 1/2 l
1 puszka brzoskwiń
WYKONANIE:
Ser zmielić dwa razy. Jeżeli jest z wiaderka, to nie trzeba. Zmiksować go z cukrem, żółtkami i budyniem. Z białek ubić pianę i na małych obrotach wymieszać z serem, po czym wyłożyć na ciasto i poukładać na wierzchu pokrojone w plastry brzoskwinie. Placek upiec w temp. 180'C przez około 50 minut. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz