Jest to ulubione danie mojej rodzinki.
Mięso podaję z kaszą gryczaną i surówką z kapusty, np. czerwonej. W taki sposób można zrobić również schab i karkówkę.
1 kg szynki wieprzowej garść grzybów suszonych 1 mała marchewka 1 cebula kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych majeranek lubczyk 1 kostka rosołowa jarzynka w proszku 2 łyżki mąki olej do smażenia kilka gałązek natki pietruszki WYKONANIE:
Szynkę pokroić w plastry, usmażyć na odrobinie oleju na większym ogniu, żeby zamknąć pory mięsa, po czym przełożyć do szerokiego garnka.Mięso podlać wodą, tak, żeby przykryła tylko.Dodać przyprawy, wypłukane w wodzie grzyby i tak dusić pod przykryciem na małym ogniu.Kiedy mięso będzie w połowie miękkie, wtedy dodać pokrojoną w małą kostkę marchewkę i cebulę. Ugotowaną szynkę wyjąć z garnka, dodać do wywaru mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, zagotować do zgęstnienia .Do zrobionego sosu włożyć plastry szynki. Posypać posiekaną natką pietruszki. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz