piątek, 10 kwietnia 2015

SZYNKA DUSZONA Z GRZYBAMI LEŚNYMI.


Jest to ulubione danie mojej rodzinki.
Mięso podaję z kaszą gryczaną i surówką z kapusty, np. czerwonej. W taki sposób można zrobić również schab i karkówkę.

Zdjęcie użytkownika Elżbieta Kukułka.


SKŁADNIKI:

1 kg szynki wieprzowej
garść grzybów suszonych
1 mała marchewka
1 cebula
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
majeranek
lubczyk
1 kostka rosołowa
jarzynka w proszku
2 łyżki mąki
olej do smażenia
kilka gałązek natki pietruszki

WYKONANIE:

Szynkę pokroić w plastry, usmażyć na odrobinie oleju na większym ogniu, żeby zamknąć pory mięsa, po czym przełożyć do szerokiego garnka.Mięso podlać wodą, tak, żeby przykryła tylko.Dodać przyprawy, wypłukane w wodzie grzyby i tak dusić pod przykryciem na małym ogniu.Kiedy mięso będzie w połowie miękkie, wtedy dodać pokrojoną w małą kostkę marchewkę i cebulę. Ugotowaną szynkę wyjąć z garnka, dodać do wywaru mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, zagotować do zgęstnienia .Do zrobionego sosu włożyć plastry szynki. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz