SKŁADNIKI:
10 średnich ziemniaków surowych
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka jarzynki w proszku
pieprz
kilka listków natki pietruszki
olej do smażenia
WYKONANIE:
Ziemniaki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce, na małych oczkach, odlać nadmiar wody. Cebulę pokroić na małą kostkę, czosnek posiekać na drobno, dodać do ziemniaków.Do tego dodać jajko, jarzynkę, pieprz, pokrojoną drobniutko natkę pietruszki oraz mąkę i dokładnie wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej,nakładać łyżką masę ziemniaczaną i formując placki, upiec na złoty kolor.
Placki można podawać z różnymi sosami, gulaszem lub same.
Placki można podawać z różnymi sosami, gulaszem lub same.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz