2 duże paczki herbatników lub krakersów
1/2 czekolady gorzkiej
1 opak. żelatyny-rozpuszczonej w 1 szkl. wrzątku
MASA I:
2 łyżki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe
2 szkl. mleka
2 łyżki cukru
25 dag margaryny
Ze składników (oprócz margaryny) ugotować budyń, schłodzić i zmiksować z margaryną, a na koniec dodać połowę tężejącej żelatyny i połączyć z masą.
MASA II:
1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego lub gotowa masa z puszki
Jeżeli jest to mleko, to włożyć puszkę do kąpieli wodnej, do garnka i gotować na małym ogniu przez godzinę. Po wyjęciu puszki z garnka, dopiero wtedy ją otworzyć, jak wystygnie.
MASA III:
1 duża śmietanka 30%
2 opak. bitej śmietany w proszku ,,śnieżka''
Śmietankę ubić mikserem ze śnieżką, dodać drugą połowę tężejącej żelatyny, połączyć ze sobą.
SPOSÓB PRZEŁOŻENIA PLACKA:
Na tacy ułożyć herbatniki, posmarować je masą z puszki, przykryć drugą warstwą herbatników, wyłożyć masę budyniową,potem poukładać warstwę herbatników, na to masę śmietankową i zetrzeć na tarce, na wierzchu czekoladę. Placek schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz