poniedziałek, 27 kwietnia 2015

ŻEBERKA W COLI.

SKŁADNIKI:
ok. 800 g żeberek wieprzowych
2 łyżki miodu
½ pół szklanki coli (125 ml)
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
½ łyżeczki mielonego chili
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
Do miski wlać miód, colę i wsypać przyprawy.
Dodać pokrojony w plastry czosnek i musztardę, a następnie wymieszać wszystko dokładnie.
Żeberka pokroić wzdłuż żeber, tak aby każdy kawałek miał jedną kostkę.
Zanurzać je w marynacie, wymieszać i odstawić do lodówki na 6 godzin.
Po upływie tego czasu przełożyć je do rękawa do pieczenia (wlać też trochę marynaty, żeby mięso nie wyschło) i zamknąć go z obu stron. Można też upiec w żaroodpornym naczyniu.
Rękaw umieścić na blaszce i w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piec przez 1½ godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz