niedziela, 26 kwietnia 2015

NALEŚNIKI Z SEREM BIAŁYM.

Naleśniki z serem białym to danie tradycyjne, ale można urozmaicić je dodając do nadzienia np. rodzynki, skórkę pomarańczową, krem czekoladowy lub różne owoce sezonowe.

SER:
1 kostka sera białego
3 łyżki śmietany
1 żółtko
1 opak. cukru waniliowego
cukier do smaku

WYKONANIE:
Ser ugnieść widelcem, dodać resztę składników i wymieszać.

CIASTO:
2 szkl. mąki pszennej
1 jajko + białko pozostałe od sera
około 1/2 l. mleka
szczypta soli
1 opak. cukru waniliowego

WYKONANIE:
Składniki połączyć ze sobą, ubijając mikserem lub trzepaczką do piany. Ilość mleka zależy od rodzaju mąki, więc dodawać według uznania, żeby ciasto miało gęstość lekkiego budyniu.
Na rozgrzaną patelnię dać kilka kropel oleju, wylać trochę ciasta chochelką do zupy, po czym przechylając rozprowadzić całość ciasta po patelni, formując naleśniki. Piec na złoty kolor. Upieczone placki posmarować serem, zwinąć w rulon. Dla lepszego smaku można dodatkowo przypiec na maśle na patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz