niedziela, 10 maja 2015

ROLADKI SCHABOWE Z PIECZARKAMI.


SKŁADNIKI:
1 kg schabu
30 dag pieczarek
1 duża cebula
musztarda sarepska
pieprz, sól
majeranek, tymianek, oregano
olej, wykałaczki

Schab pokroić na plastry, rozbić na cienkie kotlety, oprószyć solą, pieprzem.
Pieczarki i cebulę pokroić w małe paseczki, usmażyć na patelni, przyprawić. Kilka pieczarek zostawić do sosu.
Każdy kotlet posmarować musztardą, nałożyć łyżkę pieczarek z cebulą, zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Zioła wymieszać z olejem, posmarować po wierzchu każdą roladkę i poukładać w brytfance lub w naczyniu żaroodpornym, przykryć wierzch, włożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Po tym czasie roladki włożyć do nagrzanego piekarnika na 200'C i piec około 1 godziny, po tym czasie odkryć i piec tak do zarumienienia się mięsa.
Po upieczeniu polać sosem pieczarkowym.
Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i surówką warzywną.

SOS:

kilka pieczarek (około 5 dag)
1 cebula
natka pietruszki
majeranek,
jarzynka w proszku
1 łyżka śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka masła

Cebulę i pieczarki pokroić w paseczki, usmażyć na maśle, dodać przyprawy, po chwili podlać wodą i pogotować chwilkę. Następnie dodać rozrobioną mąkę z wodą i śmietaną, zagotować. Posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz