poniedziałek, 16 marca 2015

KUBUŚ.


SKŁADNIKI:

PIANKA:
1 opak. bitej śmietany w proszku ''Śnieżka''
1 szkl. mleka
1 galaretka cytrynowa - rozpuścić w 1/2 szkl. wrzątku

DODATKOWO:
2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe - rozpuścić w 3/4 l wrzątku
1 puszka brzoskwiń

MASA:
1 duża butelka soku "Kubuś" (marchew, brzoskwinia, banan)
1 galaretka brzoskwiniowa - rozpuścić 1/2 szkl. wrzątku
3/4 szkl. cukru
2 duże budynie śmietankowe lub waniliowe na 3/4 l
1/2 szkl. mleka
30 szt. ciastek "Delicje"

BISZKOPT:
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Z białek z dodatkiem cukru ubić pianę, dodać żółtka, obydwie mąki, proszek do pieczenia, dobrze wymieszać i wylać na blaszkę, po czym upiec biszkopt, ostudzić. (temp. 180'C , ok.30 min.).

MASA:
W 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie z dodatkiem cukru. Sok zagotować i wlać te budynie, mieszać i gotować do zgęstnienia, następnie zdjąć z ognia i cały czas mieszając połączyć budyń z tężejącą 1 galaretką brzoskwiniową.
Połowę ciepłej masy budyniowej wyłożyć na biszkopt, poukładać delicje, wyłożyć drugą część masy i rozprowadzić równomiernie.

PIANKA:
Śnieżkę ubić mikserem na sztywną masę, dodać tężejącą galaretkę cytrynową, dobrze wymieszać i wyłożyć na chłodny budyń. Na to poukładać pokrojone w plastry brzoskwinie i zalać tężejącymi galaretkami pomarańczowymi. Placek wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby się zastygł (najlepiej na noc).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz