piątek, 30 października 2015

PASZTECIKI Z GRZYBAMI LEŚNYMI.

CIASTO:
1 kg mąki
25 dag margaryny
1 jajko
1 żółtko
1 szkl. śmietany 18 '/,
3, 5 dag drożdży

FARSZ:
60 dag grzybów leśnych (np. opieniek)
2 cebule
ulubione zioła
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Grzyby opłukać w wodzie, odcedzić, pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w małą kostkę, usmażyć na oleju, dodać grzyby, przyprawić. Smażyć do momentu, aż woda odparuje, pod koniec na większym ogniu. Ostudzić.

DODATKOWO:
białko
jarzynka w proszku

CIASTO:
Margarynę roztopić. Drożdże rozkruszyć.
Ze składników zarobić ciasto, włożyć
do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować, podzielić na kwadraty, nałożyć farsz, po czym zwinąć w rurkę. Wierz posmarować roztrzepanym białkiem i posypać jarzynką w proszku. Układać na blaszce i upiec na złoty kolor (około 20 minut ), w temp. 190'C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz