FARSZ:
1 kg mięsa mielonego z łopatki lub z rosołu
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
jarzynka w proszku
pieprz
Cebulę pokroić w małą kostkę usmażyć na oleju, dodać mięso, smażyć do miękkości mięsa, dodać drobno posiekany czosnek, przyprawić do smaku.
CIASTO:
1/2 l mleka
1 jajko
około 2 szkl. mąki
szczypta soli
Mleko wymieszać z solą i jajkami, dodawać stopniowo mąkę, żeby ciasto miało konsystencję lekkiego budyniu.
DODATKOWO:
2 jajka
olej do smażenia
bułka tarta
Na naleśniki nakładać farsz, zawijać, podobnie jak gołąbki, obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce, następnie usmażyć na patelni na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz