FARSZ:
2 woreczki kaszy gryczanej
25 dag sera białego
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
Kaszę ugotować na sypko, ser rozetrzeć widelcem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
DODATKOWO:
10 dag słoniny
Słoninę pokroić w małą kostkę, uprażyć na chrupko na patelni.
CIASTO:
1/2 kg mąki
1 jajko
2 łyżki oleju
około 1 szkl. ciepłej wody
Ze składników zarobić ciasto na stolnicy, rozwałkować, pokroić w kwadraty lub wykrawać kółka szklanką, nakładać farsz i zlepić boki.Gotować w posolonej wodzie, około 3 do 5 minut od wypłynięcia pierogów. Polać uprażoną słononą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz