piątek, 23 października 2015

SZYNKA GOTOWANA Z MAJONEZEM, WĘDLINA.

SKŁADNIKI:
1,5 kg szynki wieprzowej
3 l wody
4-5 liści laurowych
3 łyżki majeranku
1 łyżka ziarenek jałowca
5 ząbków czosnku
1 cebula
6 łyżek soli
3 łyżki majonezu
DODATKOWO:
siatka wędliniarska lub nici kuchenne

Szynkę wieprzową umyć, związać nićmi kuchennymi lub włożyć do siatki wędliniarskiej, ponakłówać głęboko w kilku miejscach i włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy oraz majonez. Wszystko zagotować i gotować tylko 8 minut. Zostawić do wystygnięcia na minimum 6 godzin. Po upływie 6 godzin znowu zagotować i gotować 8 minut. Zostawić do wystygnięcia.
Najlepiej gotować szynkę pierwszy raz wieczorem, a drugi raz dopiero rano lub odwrotnie.
Po wystygnięciu wyjąć z garnka, osączyć z płynu i można kroić już na kanapkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz