SKŁADNIKI:
2 kg dyni
1,5 kg jabłek (kwaskowatych)
3 opakowania Żel - fixu
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżeczka soku z cytryny lub sok wyciśnięty z jednej dużej, kwaśnej pomarańczy, aby nadać smak. Można do gotowania dodać otartą skórkę z tego owocu.
Obraną i pokrojoną na małe kawałeczki dynię wrzucić do garnka z grubym dnem, wlać 2 - 3 łyżki wody i rozgotować na papkę (pod przykryciem) na małym ogniu. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Następnie dodać je do dyni wraz wodą oraz sokiem z cytryny. Całość gotować przez ok 5 minut, mieszając. Po tym czasie dodać Żel - fix oraz cukier. Wszystko razem smażyć jeszcze przez 10 - 15 minut.
Przełożyć do słoików, spasteryzować 5 minut od zawrzenia wody. Słoików nie odwracać do góry dnem, bo zastygnięty dżem nie opadnie na dno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz