SKŁADNIKI:
1,5 kg pieczarek
1,5 kg papryki
1,5 kg cebuli
1,5 kg pieczarek
1,5 kg papryki
1,5 kg cebuli
ZALEWA:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oleju
2 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oleju
2 szklanki cukru
1 szkl. wody
2 łyżki soli
2 łyżki soli
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
kilka ziaren ziela angielskuego
kilka liści laurowych
WYKONANIE:
Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Zagotować w 5 litrowym garnku wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wyłączyć ją. Do wrzątku wrzucić pieczarki, przykryć i zostawić na 15 minut.
Po tym czasie pieczarki odcedzić, przełożyć do miski i ostudzić.
Po tym czasie pieczarki odcedzić, przełożyć do miski i ostudzić.
Paprykę pokroić w paski, cebulę w pół talarki. Dodać do ostudzonych pieczarek, posypać 2 łyżkami soli i odstawić na chwilę, żeby warzywa trochę zmiękły. Potem do tego dodać resztę składników zalewy, przyprawy i wymieszać. Doprowadzić do zawrzenia, gotować 5 minut.
Sałatkę przełożyć do słoików, spasteryzować 3 minuty od zawrzenia wody. Postawić do góry dnem do ostygnięcia.
Sałatkę przełożyć do słoików, spasteryzować 3 minuty od zawrzenia wody. Postawić do góry dnem do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz