SKŁADNIKI:
1, 5 kg schabu
20 dag pieczarek
2 duże cebule
przyprawa do mięsa
2 ząbki czosnku
rozmaryn
tymianek
majeranek
przyprawa Maggi
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry około 1 cm, podsmażyć z obu stron na wysokim ogniu i oprószyć delikatnie przyprawą do mięs.
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, przyprawić solą, maggi oraz pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym poukładać plastry schabu, na nie wyłożyć część pieczarek z cebulą, posypać troszkę tymiankiem, majerankiem i rozmarynem oraz drobno posiekanym czosnkiem, następnie poukładać pozostałe plastry schabu i ponownie wyłożyć drugą częścią pieczarek z cebulą, posypać ziołami i czosnkiem, a potem przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie wstawić do piekarnika i piec w 200'C do miękkości mięsa (około 1 1/2 godziny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz